بیومتریک یا Biometric چیست و چه کاربرد هایی دارد؟
بیومتریک یکی از دقیق ترین و پرکاربرد ترین سیستم های تشخیص هویت است که بر اساس ویژگی های بیولوژیکی انسان ها عمل می کند. به صورت کلی هر انسان دو دسته خاصی بیولوژیکی دارد ؛ دسته اول ویژگی ها و خواص رفتاری ، دسته دوم ویژگی های فیزیکی و بدنی که منحصر به فرد هستند. در دسته ی اول برای تشخیص هویت هر فرد از ویژگی های منحصر به فرد رفتاری او مانند امضا و دست خط استفاده می شود اما دسته دوم بسیار کاربردی تر و دقیق تر است.
دسته دوم که امروزه حتی در اسمارت فون ها به صورت گستره برای تشخیص هویت مورد استفاده قرار می گیرد ، شامل موارد زیر می شود :
اثر انگشت
این روش تشخیص هویت بیومتریک ، بسیار کاربردی است. اثر انگشت قدیمی ترین و یکی از دقیق ترین روش هایی شناسایی افراد می باشد. برای ثبت اثر انگشت ، سنسور های زیادی توسعه داده شده اند. البته هنوز هم از این روش به صورت سنتی ، در سیستم های اداری به وسیله آغشته کردن انگشت به رنگ و ثبت اثر آن روی کاغذ استفاده می شود. امروزه بیشترین کاربرد اثر انگشت ، بازکردن قفل موبایل است. صد ها مدل اسمارت فون به سنسور اثر انگشت مجهز هستند.
این سنسور ها انواع مختلفی دارند که قبلا در برگه سنسور اثر انگشت ( fingerprint scanner ) زیر صفحه نمایش ، رویا یا واقعیت ! به بررسی کامل انواع سنسور اثر انگشت و آینده آن ها پرداخته ایم.
عنبیه چشم
هر انسان ساختار عنبیه چشم منحصر به فردی دارد. برخی کمپانی ها نیز از این روش برای تشخیض هویت افراد استفاده می کنند. از جمله موبایل هایی که به این ویژگی مجهز هستند ، می توان Galaxy S8 ، Galaxy S8 plus ، Galaxy Note 8 ، Lumia 950 XL را نام برد. این روش نیز بسیار دقیق است و البته نیازمند فناوری پشرفته ای جهت تشخیص عنبیه چشم می باشد.
چهره
تشخیص چهره نیز از پارامتر های بیومتریک برای شناسایی هویت افراد است که البته مشکلاتی به همراه دارد. درست است که هر فرد بالغ چهره ای منحصر به فرد دارد ، اما با روش هایی می توان سیستم تشخیص چهره را دور زد ؛ برای مثال استفاده از تصویر ، گریم ، میک آپ ، جراحی و البته دوقلو ها. همچنین از طرفی اگر در صورت بروز حادثه ، مشکلی برای چهره فرد به وجود آید ، دیگر امکان تشخیص چهره میسر نیست.
کمپانی اپل به تازگی در گوشی آیفون 10 ( X ) از فناوری تشخیص چهره بسیار دقیق و سریعی رو نمایی کرده که امکان خطای آن یک در یک میلیون است. در مقاله همه چیز درباره Face id یا سیستم تشخیص چهره اپل به صورت مفصل به بررسی و شرح این سیستم پرداخته ایم.
نمودار حرارتی چهره
روش دیگر برای تایید هویت افراد ، استفاده از نمودار حرارتی چهره می باشد. این ویژگی بیومتریک در همه ی افراد حتی در دوقلو ها نیز متفاوت است. البته برتری اصلی نمودار حرارتی چهره نسبت به تشخیص چهره ، عدم تغییر آن با آرایش ، گریم و یا حتی جراحی پلاستیک است. این متود نیز بسیار سریع و دقیق عمل می کند.
برای نمونه برداری حرارتی چهره ، از دوربین مادون قرمز با طول موج 3 الی 12 میکرون استفاده می شود ؛ این دوربین ها می توانند تا عمق 5 سانتی متری زیر پوست را بسنجند و از گرمای آن نمونه برداری کنند.
جمع بندی
روش های تایید هویت بیومتریک در دنیای ما بسیار کاربردی و مهم هستند. موارد بالا فقط چند نمونه از قسمت های منحصر به فرد بدن انسان هستند و موارد دیگری نیز مانند DNA وجود دارند. همه ی انسان ها از ویژگی های منحصر به فرد فیزیکی و یا رفتاری برخوردار می باشند و استفاده از این ویژگی ها ، بهترین روش برای متمایز کردن آن ها از یکدیگر است.
ژورنال تکنولوژی گلوگا | Galoga